За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я епідемічна ситуація у світі щодо захворюваності на холеру залишається напруженою. Щорічно у світі реєструється від 1,3 до 4 мільйонів випадків холери, з яких 100-140 тисяч закінчуються летальним кінцем.
Після або під час війни завжди були масштабні спалахи інфекційних захворювань. В нашій країні Азовське море та джерела питної води зараз забруднюються через неглибокі могили та сміття, яке гниє на вулицях зруйнованого Маріуполя. Існує велика небезпека спалаху захворювання на холеру.
Холера – це гостра діарейна інфекція, яку викликає бактерія «холерний вібріон», що потрапляє в організм разом із зараженими ним продуктами харчування, водою або при контакті з хворими. Захворювання належить до групи особливо небезпечних для життя і здоров’я людини, оскільки поширюється стрімко і вражає великі групи людей, хворіють у тому числі діти. Від моменту зараження до появи перших симптомів минає від 12 години до 5 діб.
Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів (холерний вібріон може тривалий час жити у воді, або на продуктах протягом 2-5 днів при кімнатній температурі, на овочах та фруктах впродовж 8 годин), при купанні, а також через їжу і при побутових контактах. Найдовше бактерії можуть жити у морській воді – від двох тижнів, та у кишківнику окремих морських та річкових риб впродовж декількох місяців.
Головне, про що слід пам’ятати, протягом десяти діб після інфікування у фекаліях людини присутня бактерія «холерний вібріон», яка, потрапляючи в довкілля, становить потенційну небезпеку для всіх оточуючих.
Джерелом інфекції є хвора людина чи носій. Існують такі шляхи передачі холери:
1.Водний – під час купання у відкритих заражених водоймах, якщо пити заражену бактеріями холери воду, мити продукти чи посуд у такій воді. Цей шлях вважається провідним.
2. Контактно-побутовий – через предмети побуту, дверні ручки, посуд, білизну, забруднені блювотними масами чи випорожненнями хворого, під час здійснення догляду за хворими на холеру.
3. Харчовий – при вживанні в їжу заражених холерним вібріоном продуктів. Найбільш небезпечні в епідемічному відношенні риба, а також морепродукти (мідії, креветки), раки, що виросли у зараженій воді. Зараження може статися при вживанні фруктів та овочів, вимитих або политих при вирощуванні зараженою водою. На продукти бактерії можуть потрапляти від носіїв або за допомогою мух.
Інкубаційний період захворювання короткий – від кількох годин до п’яти діб. Захворювання небезпечне стрімким настанням зневоднення організму.
Симптомихолери:
– частий, до 10 і більше разів на добу, пронос. При цьому людина втрачає багато рідини − до 20 літрів на добу. У результаті втрати рідини відбувається згущення крові і зневоднення організму;
– через втрату з рідиною мікроелементів з’являються м’язові судоми, частіше за все, починаючи з литкових м’язів;
– загострення рис обличчя, очі западають, синіють губи і вушні раковини;
– холодна шкіра (холера − одна з небагатьох інфекцій, що супроводжуються нормальною або навіть зниженою температурою тіла);
– шкіра втрачає пружність, легко збирається в складки і дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою (так звані «руки прачки»);
– задишка, різка слабкість.
При перших симптомах сліднегайнозвернутися до лікаря!
При своєчасно розпочатому лікуванні нетяжка форма холери закінчується повним одужанням. За відсутності ефективної терапії протягом 2-3 днів, в хворого може розвинутись кома, можливі летальні наслідки.
Холера може протікати по-різному. При легкій течії самопочуття буде задовільним, рідке випорожнення та блювання можуть бути одноразовими, а пацієнт скаржитися на сухість у роті та спрагу.
Для середньої тяжкості характерний гострий початок із рясним стільцем (до 15–20 разів на добу) або блювотою. При цьому болю в животі, як правило, немає – тільки дискомфорт в області пупка, бурчання. Блювота також проходить без нудоти. При наростаючому зневодненні можуть з’явитися судоми, сухість у роті, спрага та слабкість. Температура тіла не підвищується.
При тяжкому перебігу холери у хворих часті водянисті випорожнення, блювання, судоми. Через сильне зневоднення пацієнти скаржаться на слабкість та невгамовну спрагу.
Захворюванню на холеру можназапобігти! допоможутьпрості заходи профілактики:
- Дотримуватися особистої гігієни, ретельно мити руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету.
- Не вживати воду для пиття та для побутових цілей (миття овочів, фруктів, іграшок та інших предметів) із випадкових джерел.
- Утриматися від використання льоду для охолодження різних напоїв.
- Купатися у водоймах, дозволених для організованого відпочинку, не полоскати горло та ковтати воду, особливо натще.
- Не ловити самостійно крабів, мідій, рибу та інші продукти моря, океану та інших водних об’єктів (озеро, річка тощо).
- Не вживати сирі та недостатньо термічно оброблені продукти моря, океану та інших водних об’єктів (озеро, річка тощо).
- Не вживати харчові продукти, фрукти та овочі, зокрема, рибу куплені у вуличних та інших випадкових торговців.
- Ретельно готувати їжу, проварювати чи просмажувати продукти харчування перед вживанням. Кип’ятіння вбиває холерні вібріони вже через 1 хвилину.
- Вживати підкислену (лимонною кислотою) воду, соки.
- Купатися лише у басейнах або водоймах, дозволених для організованого відпочинку, утримуйтеся від купання у морі, де можлива небезпечна концентрація збудника холери.
- Якщо ви подорожуєте з сім’єю або друзями – переконайтеся, що вони теж дотримуються цих запобіжних заходів.
Пам’ятайте! Групами ризику при холері є діти, а також особи, які страждають на гастрити зі зниженою кислотністю, що перенесли резекцію шлунка, що вживають алкоголь.
Будьте здорові, бережіть себе!