Ви зараз переглядаєте Всесвітній день мозку  відзначається щороку 22 липня

Всесвітній день мозку відзначається щороку 22 липня

 Щоб нагадати людству про важливість здоров’я мозку та небезпеку його захворювань, було започатковано міжнародне свято — Всесвітній день мозку. Мозок – головний та найскладніший орган центральної нервової системи. До цього часу вчені не можуть до кінця розібратися, як він працює. Цей орган зберігає у собі багато загадок та таємниць. Наш мозок  керує не лише нашими рішеннями, а й нашими емоціями, тим, що називають нашим «внутрішнім світом».

          Головний мозок контролює та регулює взаємопов’язану діяльність усіх органів та систем організму. Таке централізоване управління забезпечує швидке та організоване реагування на будь-які зміни зовнішнього середовища.

          Мозок можна описати як біологічний комп’ютер. Він збирає інформацію про світ, зберігає її і у різний спосіб обробляє , як центральний процесор.

Мозку потрібно всього 1/10000 частки секунди, щоб відреагувати на будь-який стимул.

           Було доведено, що «спокійний» мозок довговічніший. Здоровий сон та відпочинок так само важливі для мозку, як і фізична активність та здорове харчування.

30 хвилин медитації на день покращують роботу мозку та увагу.

Примітно, що людський мозок важить близько 1300 г, але отримує близько 30% крові, що перекачується серцем. Вода – важливий компонент нашого мозку, тому зневоднення може призвести до вкрай небажаних наслідків.

           Починаючи із середнього віку людини, об’єм мозку постійно зменшується. Коли ми використовуємо сучасні технології, гаджети – когнітивні функції мозку знижуються, а пам’ять та увага значно погіршуються. Незважаючи на цей факт, було доведено, що деякі комп’ютерні ігри можуть позитивно впливати на когнітивну функцію мозку і на швидкість мислення.

           Мозок не відчуває болю, тому що в мозковій тканині немає больових рецепторів. Мозок може лише сприймати та передавати інформацію про біль. Головні болі здебільшого пов’язані з активацією ноцицепторів, розташованих у мозкових оболонках, м’язах та інших місцях.

           Обсяг мозку у чоловіків приблизно на 10% більше, але це не робить їх розумнішими. Жінки більш схильні до розладів настрою, тоді як чоловіки частіше страждають на дефіцит уваги та порушення мови.

           Найважливіший орган з «комп’ютерними» можливостями – мозок – заслуговує на турботу та увагу. При різних головних болях, запамороченнях, порушеннях ходи, хронічної втоми, порушення пам’яті, уваги, зору та мови зверніться до невролога.

            Захворювання нервової системи людини, у тому числі захворювання головного мозку, несуть для людини важкі наслідки, передбачити які часом буває важко. Внаслідок цих захворювань людина може відчувати страждання, нервові переживання, стати інвалідом, втративши працездатність і навіть загинути.

            Так, багато вивчено, але багато й залишається поки за завісою таємниці для вчених-медиків. Саме тому здоров’ю головного мозку неврологи надають таке велике  значення, створюють систему профілактики вивчених захворювань, можливих травм. Систематизуючи наявні знання, спираючись на наукові відкриття, використовуючи передові технології в галузі медичного обладнання та фармакології, фахівці обмінюються досвідом і прагнуть пошуку найбільш ефективних способів діагностики та лікування захворювань головного мозку.

             Для харчування клітин сірої речовини корисно їсти продукти насичені жирними кислотами.

•Грецькі горіхи.

• Жирна морська риба.

• Морепродукти: ікра, печінка тріски, устриці, водорості.

• Лляне насіння та олія.

• Насіння чиа або іспанської шавлії.

• Боби сої.

            Шоколадний запах активує роботу мозкових клітин, покращує пам’ять та стимулює мислення при вирішенні складних завдань. 

            Бажаючим схуднути корисно зайнятися будь-яким навчанням. При активній роботі мозок «з’їдає» близько 20% калорій, що надходять в організм протягом дня.

            Рецепт для здоров’я мозку, зокрема для нашого когнітивного здоров’я, дуже універсальний: це насамперед здоровий спосіб життя загалом. Безумовно, для деяких неврологічних захворювань, зокрема для кількох форм хвороби Альцгеймера, характерна генетична схильність. Але навіть у цьому випадку, дотримуючись певних правил, цілком можливо залишатися «на плаву» дуже довго.

Секрет простий: більше рухатися (в ідеалі займатися фізичними вправами по 30-40 хвилин 3-4 рази на тиждень), якнайдовше залишатися соціально та розумово активним. Також дуже важливо продовжувати систематичний саморозвиток і самоосвіту,  намагатися не сумувати, правильно харчуватися, а також стежити за здоров’ям серцево-судинної системи.

Давайте будемоуважнішими до себе: більшеспатимемо, меншенервуватимемо і постараємося бути трішкищасливішими.

Все для того, щоб бути трохиздоровішим.

Пам’ятайте, щотількививідповідаєте за здоров’ясвогомозку!

Щировітаємовсіхфахівців, якіпрацюють у галузі головного мозку таневрології!