Ви зараз переглядаєте 28 липня – Всесвітній день боротьби з гепатитом

28 липня – Всесвітній день боротьби з гепатитом

 Печінка – це унікальний орган, який виконує понад 2 млн функцій. Вона може все: утворювати та виділяти жовч, регулювати обмін вуглеводів, синтезувати ліпіди, контролювати метаболізм холестерину, продукувати альбумін, фактори згортання крові, ферменти та білки. Важливою її функцією є метаболізм та детоксикація алкоголю, ліків та чужорідних субстанцій, які потрапляють до нас в організм.

          Однак, незважаючи на високу працездатність, багатозадачність і толерантність до агресивного впливу зовнішніх факторів, а також унікальну здатність до відновлення, печінка схильна до низки захворювань.

           Більшість цих хвороб мають хронічний перебіг і без своєчасних заходів з діагностики та правильного лікування можуть призвести до формування фіброзу, цирозу, а в деяких випадках і раку печінки.

           Гепатит – це запалення печінки, яке може бути спричинене багатьма інфекційними та неінфекційними факторами, у тому числі алкоголем, деякими фармакологічними препаратами та інше. 

            Все починається з гепатиту, що рівноцінно запаленню у печінці, яке проявляється у вигляді підвищення печінкових ферментів АЛТ та АСТ. А причин виникнення запалення тканини печінки може бути безліч:

  •  Алкогольна хвороба печінки є найпоширенішим хронічним захворюванням печінки у всьому світі. Близько 2 мільярдів людей систематично вживають алкоголь, і більше 75 мільйонів діагностовані розлади, пов’язані зі зловживанням алкоголю. Хронічний варіант цього захворювання може зрештою призвести до фіброзу та цирозу печінки. Крім того, алкогольне пошкодження печінки є одним із найпідступніших факторів, що сприяють формуванню раку печінки.
  •    Іншою не менш важливою проблемою є глобальна поширеність жирової хвороби печінки, яка сьогодні стосується практично чверті людства. У міру зростання епідемії ожиріння та цукрового діабету 2 типу у всьому світі пропорційно збільшується поширеність неалкогольної жирової хвороби печінки. Лікувати виключно печінку у цій ситуації без систематичної роботи над зайвою вагою – безрезультатні зусилля. Хвороба печінки є наслідком метаболічних змін, що робить очевидним найефективніший підхід до терапії подібних порушень – лікування та профілактику ожиріння.
  •            Ушкодження печінки, викликане прийомом БАДів та лікарських препаратів, збільшує свою актуальність у тому числі через зростання випадків безконтрольного прийому багатьох ліків одночасно. Люди все частіше почали практикувати самолікування, черпаючи рекомендації з Інтернету. Індустрія БАДів набирає обертів популярності разом із зростанням кількості противників прийому “хімічних” ліків. У всьому світі розрахунковий річний рівень захворюваності на токсичне ураження печінки становить 13,9–24,0 на 100 000 жителів. Однак, за деякими даними, ці цифри сильно занижені.

Медикаментозний гепатит практично не розпізнається та не реєструється, а справжня захворюваність залишається невідомою. Таке ураження печінки є однією з основних причин гострої печінкової недостатності у всьому світі. Слід пам’ятати, що будь-яка лікарська речовина або біологічно активна добавка може бути потенційною причиною ушкодження печінки.

  • ВООЗ продовжує проводити моніторинг повідомлень про гепатит невідомого походження у дітей. Із 34 країн надійшли відомості про більш ніж 700 ймовірних випадків, і ще з 112 випадків ведеться розслідування, щонайменше 38 дітям знадобилася пересадка печінки, а в 10 випадках хвороба завершилася летальним кінцем. П’ять вірусів, які зазвичай викликають гепатит, не були виявлені в жодному з цих випадків. ВООЗ щороку отримує повідомлення про незрозумілі випадки гепатиту, проте кілька країн заявили, що рівні  захворюваності, які вони спостерігають, перевершують очікувані.
  • Однак найчастішою причиною виникнення гепатиту є віруси. В даний час відомо п’ять вірусів гепатиту, кожен з яких становить небезпеку для людини: A, B, C, D та E.

                               За епідеміологічними даними, близько 257 мільйонів людей інфіковані вірусом гепатиту В, і 71 мільйон людей страждає на хронічний гепатит С.

Численні спостереження дозволили побачити негативні наслідки цих вірусів в розвитку патології інших органів прокуратури та систем, не обмежуючись гепатитами. Стало очевидним, що вірус гепатиту С здатний викликати злоякісні захворювання кровотворних органів, сприяти формуванню цукрового діабету, прискорювати темпи розвитку атеросклерозу, викликати васкуліти та хронічні хвороби нирок. Проривом та початком нової епохи в лікуванні гепатиту С стала поява нового класу високоефективних препаратів. З 2013-2014 років стали доступними безпечні схеми противірусної терапії, що дозволяють вилікувати захворювання на вірус гепатиту С за короткий термін.

Революційно новий підхід до терапії цього захворювання зробив гепатит С патологією, що повністю виліковується.

              Патологія печінки, що розвивається внаслідок інфікування вірусом гепатиту В, на сьогоднішній день залишається невирішеною. Труднощі у боротьбі за лікування пов’язані з тим, що вірус вбудовується в геном гепатоциту, без відповідного лікування швидко призводить до розвитку цирозу і виступає одним із найбільш значущих факторів розвитку первинного раку печінки. Незважаючи на велику частку безсимптомного носійства, вірус гепатиту В будь-якої миті може стати причиною розвитку хвороби та її стрімкого прогресування.

            Вкрай складною виявляється ситуація при інфікуванні вірусом гепатиту Д (дельта). Заходами глобальної профілактики інфікування як вірусом гепатиту В, так і Д є повсюдна доступна вакцинація, яка визнана найбезпечнішою і проводиться в перші хвилини життя новонародженого.

            Пандемія COVID-19 стала проблемою охорони здоров’я у всьому світі. Пошкодження легень, судин та системи згортання крові є основним клінічним проявом інфекції SARS-CoV-2, проте з’являється все більше даних, що підтверджують негативний вплив вірусу на інші органи. Ураження печінки тією чи іншою мірою зафіксовано у 52% осіб із середньотяжкими та важкими формами нової коронавірусної інфекції. Причинами підвищення ферментів печінки можуть бути

медикаментозні ураження на тлі противірусних препаратів, антибіотиків та стероїдів, імунне запалення, спричинене самим коронавірусом, судинні ушкодження та мікротромбози.

            Існує чимало інших причин патології печінки, які трапляються рідше: аутоімунний гепатит, холестатичні захворювання печінки, хвороби накопичення та ін. Зберегтиздоров’яцьоговажливого органу можна у разісвоєчасногорозпізнаванняпроблеми. Раціональнехарчування, достатняфізичнаактивність, регулярнелабораторнеобстеження, щовключаєвизначеннямаркеріввіруснихгепатитів (антитіла до ВГС та австралійський антиген), має стати правилом для сучасноїлюдини.

Будьтеуважні до свогоздоров’я та своєчаснозвертайтеся до фахівця!