Ви зараз переглядаєте 24 квітня 2023 року стартує Всесвітній тиждень імунізації

24 квітня 2023 року стартує Всесвітній тиждень імунізації

Всесвітній тиждень імунізації, який відзначається щороку останній тиждень квітня, спрямований на пропаганду використання вакцин для захисту людей від хвороб у будь-якому віці.

Імунізація рятує мільйони життів і визнається більшістю фахівців одним із найефективніших заходів втручання. Проте, ситуація у цій галузі далека від ідеальної. Щороку у світі від інфекційних захворювань помирає понад 15 мільйонів людей.
Імунізація дозволяє запобігти стражданням, інвалідності та смерті від хвороб, яким можливо запобігти за допомогою вакцин, включаючи:
– рак шийки матки
– дифтерію
– гепатит В
– кір
– кашлюк
– пневмонію
– поліомієліт
– ротавірусну інфекцію
– краснуху
– правець
Вакцини не просто рятують життя людей у будь-якому віці, але є запорукою повноцінного життя для наших дітей та онуків у майбутньому. Кожна ліцензована вакцина пройшла ретельні випробування, вона безпечна та ефективна.
Активний поствакцинальний імунітет зберігається протягом 5-10 років у щеплених проти кору, дифтерії, правця, поліомієліту, або протягом декількох місяців у щеплених проти грипу, черевного тифу. Однак при своєчасних повторних щепленнях він може зберігатися все життя.
Щоб оцінити важливість та необхідність вакцинації, нагадаємо, що перенесені інфекції загрожують важкими ускладненнями, які можуть призвести до інвалідності. Так поліомієліт загрожує стійким довічним паралічем, кір – сліпотою та енцефалітом, дифтерія – паралічем та міокардитом, епідемічний паротит – безпліддям та цукровим діабетом, гепатит В – цирозом та раком печінки, краснуха під час вагітності – вродженими органічними ураженнями плода. Відсутність щеплення від правця може призвести до смерті дорослих та дітей навіть за незначної травми. У нещеплених проти туберкульозної інфекції в десятки разів підвищується ризик захворювання на туберкульоз у тяжкій формі з численними ускладненнями, що призводять до інвалідності.
Планові щеплення проводять усім дітям, дорослим за відсутності протипоказань, які визначаються лікарем індивідуально.
Треба зрозуміти, що вакцина – теж ліки, тільки незмірно ефективніші, ніж інші препарати, тому що вона попереджає виникнення захворювання, причому часом – дуже важкого.
Останнім часом з’явилася маса кампаній, спрямованих на приниження ролі профілактичних щеплень проти інфекційних захворювань. Перекручуючи факти, розповсюджувачі цієї пропаганди вселяють населенню, що шкода від щеплень у багато разів перевищує їхню користь. Але реальність підтверджує протилежне. Глобальні дослідження, що проводяться в різних країнах світу, очевидно підтверджують, що саме впровадження вакцинопрофілактики призвело до різкого зниження і повної ліквідації багатьох захворювань.
Вакцини проти COVID-19 – одні з найефективніших в історії людства. Вони так само ефективні, а можливо і ефективніші, ніж вакцини від поліомієліту, вітряної віспи, кору та грипу.
Проведення Всесвітнього тижня вакцинації нагадує всім нам про те, що ми не повинні бути спокійними щодо вакцинокерованих інфекцій. Той факт, що багато хвороб через вакцинацію переможені і ми про них «забули», не означає, що вакцинація більше не потрібна.
Медичні працівники!
Кожна консультація – привід перевірити, чи є необхідні щеплення у:

– дітей
– молоді
– дорослих
– людей похилого віку

Пацієнти, запитайте у лікаря, чи є у Вас, Ваших близьких і Ваших дітей всі необхідні щеплення!

Проходьте вакцинацію cвоєчасно!

Національний портал з імунізації https://vaccine.org.ua/