Ви зараз переглядаєте 26 квітня – День пам’яті жертв радіаційних катастроф

26 квітня – День пам’яті жертв радіаційних катастроф

37 років тому на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції сталася найбільша в історії людства радіаційна катастрофа. 2016 року Резолюцією ООН 26 квітня проголошено Міжнародним днем пам’яті про чорнобильську катастрофу.

Внаслідок аварії у повітря було викинуто понад 200 різних ізотопів. Підвищення радіаційного фону фіксувалося по всій Європі, але найбільше постраждали Білорусь, Україна та Росія – всього близько 155 тисяч квадратних кілометрів. Значні викиди із зруйнованого реактора тривали десять днів поспіль до 6 травня 1986 року.
Вибух був настільки потужним, що забруднення розповсюдилося на значні ділянки території Радянського Союзу, які в даний час входять до складу Білорусі, України та Росії, За офіційними повідомленнями, відразу ж після катастрофи загинула 31 людина, а 600 тисяч ліквідаторів, які брали участь у гасінні пожеж і розчищенні, отримали високі дози радіації.

Згідно з офіційними даними, радіоактивному опромінюванню піддалися майже з половиною мільйонів жителів України, Білорусі та Росії. Масштаби трагедії могли б стати непомірно великими, якби не мужність і самовіддані дії ліквідаторів. Робота ліквідаторів – це свідчення мужності і героїзму мирного часу, наймасштабніша екологічна катастрофа була переможена завдяки неймовірним зусиллям звичайних людей.
У цей день висловлюємо щиру подяку і вдячність ліквідаторам наслідків аварії на ЧАЕС. Захоплюємося їхньою мужністю, самовідданістю і героїзмом. Спасибі вам!

Ми вшановуємо пам’ять про тих, хто віддав своє життя у боротьбі з радіаційною загрозою. Низький уклін та побажання довгих років нашим землякам – тим, хто вистояв, кого вели почуття обов’язку та віра у краще майбутнє. Стійкість, мужність та самовідданість учасників ліквідації наслідків аварії стали запорукою миру та безпеки не лише нашої країни, а й усього світу.

Слід зазначити, що рішення сучасних проблем екології, здорового способу життя при активній участі громадськості неможливо без підвищення загальної культури, оволодіння широкими верствами населення знаннями про головні джерела небезпеки в навколишньому середовищі, без виховання почуття причетності і особистої відповідальності кожного за своє здоров’я і за навколишнє середовище.
Чорнобильська трагедія – це гіркий урок для всіх нас, це жорстоке нагадування про те, що мирний атом підступний і не терпить безпечності. Ядерна енергія, що вийшла з-під контролю, не визнає кордонів. На жаль, її відлуння звучатиме ще довго і позначиться не на одному поколінні людей.

Бажаємо вам міцного здоров’я, благополуччя та мирного неба над головою!