Проблеми травлення стали неодмінним супутником життя багатьох сучасних людей. Статистика вказує на 50-60% населення, як на людей, які страждають від порушення роботи та захворювань органів травної системи. Це з різними чинниками, серед яких першочергову роль відіграють неправильне харчування, якість продуктів харчування, шкідливі звички, і навіть стресовий стан.
Здорове харчування грає ключову роль у формуванні мікрофлори кишечника. Варто згадати, що не лише хвороби органів травлення, а й більшість неінфекційних захворювань мають свої витоки саме у нераціональному харчуванні.
Раціональне харчування має бути повноцінним, різноманітним за продуктами та видами страв, збалансованим по компонентам залежно від віку людини, виду її діяльності та стану здоров’я.
Споживачі не надто ретельно ставляться до вибору продуктів харчування, тому що не звертають уваги на зазначені на етикетках відсотки вмісту жиру, солі та цукру при покупці м’ясних, молочних та інших продуктів або напівфабрикатів.
Звичайно, далеко не всі захворювання шлунково-кишкового тракту можна вилікувати однією тільки зміною харчування, проте позбутися неприємних симптомів, полегшити перебіг і запобігти розвитку нових захворювань можливо при формуванні правильних харчових звичок:
– дотримання режиму харчування. Найбільш прийнятним для дорослої людини є 4-разовий режим. Людям похилого віку, а також людям, схильним до повноти, рекомендується більш часті прийоми їжі (5-6 разів на день) невеликими порціями
– помірність у харчуванні. Почуття насичення запізнюється і виникає трохи пізніше заповнення шлунка, приблизно через 15-20 хвилин. Запам’ятайте: їда потребує часу. Кишечник не любить надто частого прийому їжі, особливо під час вечері, а також багатогодинного голодування
– разовий обсяг їжі має бути в межах 250-300 мл. Їсти потрібно повільно, спокійно, ретельно пережовуючи їжу
– дотримання гігієни. Порушення елементарних правил гігієни призводить до виникнення кишкових інфекцій, харчових отруєнь
– використання щадних методів приготування їжі. Смажені продукти, маринована та надмірно гостра їжа сприяють подразненню слизової оболонки шлунка та кишечника
– не слід захоплюватися надмірно спеціями та приправами – у великій кількості вони збуджують апетит і сприяють тому, що людина з’їдає більше, ніж їй необхідно
– краще віддавати перевагу перед тваринними жирами – рослинним, хліб повинен бути обмежений до 100-150 грамів на день
-не слід зловживати солодкою, рафінованою їжею. Напівфабрикати, копченості, «фастфуд» можуть містити консерванти, барвники, надлишок солі, які в свою чергу можуть призводити до порушень функції кишечника та пригнічення корисної мікрофлори
– потрібна достатня кількість клітковини в раціоні. Основні її джерела – свіжі фрукти та овочі, крупи
– слід повністю виключити з раціону напої з підсолоджувачами та барвниками, а також кондитерські вироби. Пити найкраще чисту воду до 1-1,5 літрів на добу, соки, компоти, зелений чай
– після їди не потрібно лежати, найкраще пройтися, виконати роботу по дому
– вечеряти потрібно щонайменше ніж за 2 години до сну. На вечерю найкраще з’їдати овочеві страви, легкі каші із фруктами, соки, кефір, муси, пюре, овочеві салати
– для покращення самопочуття можна раз чи двічі на тиждень організовувати розвантажувальні дні з вживанням кефіру, фруктів та сирих овочів
– нездорове харчування найчастіше є наслідком комфортного та дуже швидкого способу життя. Коли ви швидко «перехоплюєте» біля холодильника або їсте перед телевізором, можна легко втратити контроль над кількістю з’їденого.
Дотримання принципів раціонального харчування дозволить Вам зберегти здоров’я та запобігти низці захворювань!
Правильне харчування – це звичка. Головне почати. Спочатку замінити один продукт на корисніший, приготувати їжу більш щадним методом і так, крок за кроком ви харчуватиметеся все більш правильно, а ваш організм працюватиме як годинник. Не забувайте, що здорова система травлення є запорукою не тільки ефективного контролю ваги, але і хорошого самопочуття!