Щорічне проведення Дня здоров’я увійшло в традицію з 1950 року, що дозволяє порушувати питання, які торкаються всього людства і безпосередньо впливають на наше життя і присвячуються найбільш значущим проблемам людства, і щоразу проходять зі своєю особливою тематикою.
Тема Всесвітнього дня здоров’я 2022 року – “Наша планета, наше здоров’я”.
Кліматична криза та криза в галузі охорони здоров’я викликані нашими політичними, соціальними та економічними рішеннями. Внаслідок спалювання викопних видів палива понад 90% людей дихають шкідливим для здоров’я повітрям. З підвищенням глобальних температур дедалі швидше поширюються хвороби, що передаються комарами. Екстремальні погодні явища, деградація земель та дефіцит води призводять до вимушеного переміщення людей та погіршення їхнього здоров’я.
Забруднюючі речовини та пластик проникають у самі глибини світового океану, на схили найвищих гір, а також у системи виробництва харчових продуктів. Виробництво шкідливих для здоров’я продуктів харчування та напоїв з високим ступенем переробки, на частку якого припадає третина парникових газів у всьому світі, що викидаються в атмосферу, призводить до масового захворювання ожирінням, викликає зростання кількості онкологічних та серцево-судинних захворювань.
Здоров’я людини, насамперед, залежить від неї самої. Своєчасна профілактика, здоровий спосіб життя, відповідальне ставлення до себе та оточуючих, вибір товарів та послуг, що не завдають шкоди здоров’ю та навколишньому середовищу, все це – необхідні умови збереження здоров’я та довголіття, запобігання захворюванням.
Щоб залишатися здоровим якомога довше необхідно:
• Вести активний спосіб життя. Сидяча робота повинна компенсуватися фізичними навантаженнями – не менше 150 хвилин помірного або 75 хвилин інтенсивного фізичного навантаження на тиждень;
• Правильно харчуватися. У раціоні має бути не менше 400 г овочів та фруктів на день, цільнозернові крупи, м’ясо – його нежирні сорти, горіхи, сухофрукти. Сіль, цукор, жири треба обмежувати. Як спосіб кулінарної обробки продуктів краще вибрати приготування на пару, тушкування, запікання. Особливо важливо обмежувати споживання солі – не більше 5 грамів на день;
• Берегти себе від психоемоційних навантажень та уникати стресогенних ситуацій;
• Дотримуватися балансу праці та відпочинку, приділяти сну достатню кількість годин – не менше 7-8 – для повноцінного відновлення організму.
• Відмовитися від шкідливих звичок, насамперед, від куріння та від зловживання алкоголем;
Здоров’я будь-якоїлюдинизавждистоїть у пріоритеті над іншимицінностями. Бережіть себе та близьких!
Ми повиннізробити все для захиступланетиісвогоздоров’я, та побудовисуспільстваблагополуччя.
На планеті ми повинніпобудуватисвіт, в якому кожному буде доступнечистеповітря, вода і їжа, в якомуекономіка буде поставлена на службу здоров’ю та благополуччю, в якомумістабудутьпридатні для повноцінногожиття, а люди відповідальноставляться до свогоздоров’я та здоров’япланети. .