Дизентерія – гостре інфекційне захворювання, що вражає шлунково-кишковий тракт, збудником якого є бактерія, яка передається фекально-оральним шляхом. Іншими словами, в організм людини збудник потрапляє через брудні руки, при споживанні немитих овочів та фруктів, через воду і предмети, якими користувався хворий.
Дизентерія може протікати як у вигляді поодиноких випадків, та і цілих спалахів, при цьому вражаючи велику кількість людей. Резервуаром і джерелом збудника інфекції є людина – хворий або безсимптомний носій. Збудники виділються з організму хворої людини – починаючи з перших днів. Заразність зберігається протягом 7-10 днів. Хвороба виражено сезонна, з піком захворюваності в серпні-вересні.
Як проявляється хвороба?
- Симптоми дизентерії розвиваються через декілька годин (і до 7 днів) після інфікування;
- У хворого раптово підвищується температура тіла (до 39 градусів);
- Розвивається слабкість, появляються болі в ділянці живота;
- Діарея (з появою крові в калі), нудота;
Яких правил потрібно дотримуватись для профілактики дизентерії:
- Ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі та її приготуванням;
- Не купуйте продукти харчування у сумнівних місцях;
- Не допускайте споживання продуктів сумнівної якості та із закінченим терміном зберігання;
- Для пиття і приготування їжі використовуйте лише питну воду у пляшках або воду з централізованих джерел водопостачання;
- Ретельно мийте овочі і фрукти проточною водою, перед споживанням дітьми – овочі і фрукти облийте кип’ятком;
- При виявлені симптомів хвороби не займайтесь самолікуванням, а негайно зверніться за допомогою до лікувально-профілактичних закладів.
Профілактика дизентерії безпосередньо пов’язана з проведенням санітарно-гігієнічних заходів у громадських місцях і дотриманням загальноприйнятих правил особистої гігієни.