Це захворювання не досить широко поширене, як інші недуги. Воно аутоімунне: організм неправильно реагує на глютен (білок злакових), внаслідок чого ушкоджується слизова оболонка кишечника та порушується робота інших органів та тканин.
Необхідно пам’ятати, що целіакія — хронічне захворювання, незалежно від віку, в якому вона виявляється.
На целіакію у світі страждає лише 1% населення. Проте, на жаль, у Європі на кожен діагностований випадок захворювання припадає п’ять недіагностованих. Кількість пацієнтів із встановленим діагнозом дуже сильно залежить від настороженості щодо цього захворювання та доступності методів діагностики, передусім спеціальних лабораторних тестів.
Цю хворобу дуже важливо розпізнати на початку її розвитку, оскільки боротися з тяжкими наслідками та ускладненнями може бути нелегко. Целіакія проявляється по-різному. Її класичні симптоми:
- діарея;
- зниження маси тіла;
- порушення всмоктування різних компонентів їжі;
- біль у животі;
Однак прояви можуть бути і з боку інших органів – шкіри, суглобів, кісток, печінки, часто у хворих на целіакію розвивається анемія.
Якщо хворобу вчасно не розпізнати та не лікувати, внаслідок тривалої імунної реакції, запущеної глютеном, починаються тяжкі вторинні імунні порушення. А це вже дуже серйозно. Адже йдеться про підвищення ризику розвитку цукрового діабету першого типу, хронічного гепатиту, артриту, виразкового ураження кишечника, безпліддя, затримки психічного розвитку і навіть про онкологічні захворювання.
Підступність хвороби ще й у тому, що у деяких випадках вона може протікати безсимптомно. Щоб розпізнати целіакію, насамперед необхідно здати спеціальний аналіз крові на визначення антитіл до тканинної трансглютамінази та гліадин. Причому його необхідно проводити всім пацієнтам, які страждають на діарею, зниження маси тіла або анемію, щоб виявити захворювання якомога раніше. Це також стосується родичів тих, хто має вже встановлений діагноз целіакії, адже до цього захворювання є генетична схильність і можливість його розвитку у родичів хворих становить близько 10%.
Втім, якщо хворий хтось із батьків, то це ще не означає, що й дитина обов’язково захворіє. Чи буде запущений процес, залежить від різних факторів, наприклад, від особливостей вигодовування у дитинстві чи перенесених захворювань. До речі, захворіти на целіакію людина може не тільки в дитячому віці, а й у дорослому і навіть у похилому віці.
На сьогодні невідомі методи і ліки, якими можна було б повністю вилікувати целіакію. Тому це захворювання розглядається як довічне. Разом з тим фахівці підкреслюють, що якщо суворо дотримуватися спеціальної дієти, основні ознаки зникають.
Якиммає бути раціонхарчуванняприцеліакії:
Лікарі рекомендують повністю виключити з меню продукти, що містять пшеницю, жито, ячмінь та овес. Таке харчування називається безглютеновою дієтою. Йдеться, перш за все, про хлібобулочні вироби з пшеничного та житнього борошна. Забудьте про хліб, пиріжки, булочки, печиво, торти, макарони. Викресліть з меню манну, перлову, ячну та вівсяну каші, млинці та інші страви з тіста. А ось каші з рису, гречки, кукурудзи та пшона безпечні. Але будьте уважні – небезпечний білок у прихованому вигляді може входити до складу різної їжі: котлет, соусів, десертів, ковбас, чіпсів та інших продуктів. Тому уважно вивчайте маркування. А щоб не спровокувати целіакію в дитинстві, прикорм малюкам до року починайте вводити не з манки, а з каш, що не містять глютен.
Будьте здорові!