З кожним роком веганів по всьому світу стає дедалі більше, тому увага до свята та даного руху з кожним роком зростає.
«Веганство – філософія життя, заснована на сприйнятті тварин, як істот, подібних до людини. Вегетаріанці – не використовують м’ясо, р犀利士
ибу – коли є вбивство. Є кілька категорій вегетаріанців. Є лактовегетаріанці, які використовують молоко, є ово-вегетаріанці, які використовують яйця, є пескетаріанці, які використовують рибу у своєму раціоні. Вегани це ті, хто виключає тваринні продукти зовсім», – розповідає завідувачка комісії з медичних та профілактичних оглядів, лікарка-терапевтка Олена Валентинівна Бут.
Персональні уподобання, релігійна віра, спосіб життя чи питання здоров’я є найпоширенішими причинами вибору вегетаріанського способу життя. Деякі вибирають цю систему харчування через те, що турбуються про права тварин та навколишнє середовище. Проте, для багатьох людей у світі вегетаріанство пов’язане, переважно, з економією – м’ясо коштує набагато дорожче, ніж, припустимо, рис чи квасоля.
«Вегетаріанець не отримує повноцінних білків, яких практично немає в рослинних продуктах. Повноцінні білки – це білки, що містять усі незамінні амінокислоти. Повноцінними білками є білки тваринного походження. Однак, і при вегетаріанському харчуванні цілком можливо «набрати» достатній набір амінокислот, тільки потрібно докласти зусиль і знання, а крім того, обсяг їжі буде більшим, ніж при включенні до раціону тваринних продуктів», – додає лікарка-терапевтка із 40-річним досвідом роботи Олена Бут.
Виявилось, що у вегетаріанця поступово відбувається пристосування до вегетаріанського харчування, у кишківнику з’являються бактерії-сапрофіти, які переробляють клітковину, що надходить разом з їжею і дають організму ті ж самі тваринні білки. Тобто, якщо м’ясоїд залежить від надходження м’яса разом із їжею, то вегетаріанець залежить стану власної мікрофлори у кишківнику.
«Що стосується вегетаріанського раціону, навіть для людини, яка не дотримується цієї культури харчування, один раз на тиждень такий вегетаріанський день треба влаштовувати. Він буде на користь. Необхідно підходити до вибору продуктів обдумано та відповідально», – пояснює Олена Валентинівна Бут.
Але необхідно поважати вибір веганства ваших близьких і людей, що вас оточують! Будьте толерантними один до одного! Бережіть себе та своїх рідних й тримайте здоров’я під контролем!