Ви зараз переглядаєте Ботулізм

Ботулізм

  • Категорія запису:Новини

Ботулізм – це тяжке харчове отруєння, викликане токсином палички ботулізму, яка повсюдно знаходиться у вигляді спор (частіше в грунті, мулі водойм) і може попасти на м’ясо, рибу, гриби, овочі та фрукти.

        Паличка ботулізму починає розвиватися із спори та інтенсивно розмножуватися в харчових продуктах, утворюючи сильну отруту – ботулотоксин, тільки за умов відсутності кисню (в анаеробних умовах).

        При вживанні таких продуктів ботулотоксин швидко всмоктується в кишковику, проникає проникає в кров і розноситься по всьому організму, уражаючи центральну нервову систему. Спори гинуть тільки за умови стерилізації  при температурі не нижче 120* С, а ботулотоксин руйнується під час кип`ятіння через 10-15 хвилин. 

       Через декілька годин, іноді через одну-дві доби після вживання продуктів, які містять ботулотоксин, з`являються перші ознаки отруєння: головний біль, запаморочення, слабкість, нудота, блювання, сухість у роті, спрага, бувають запори або вздуття живота, майже завжди розширюються зіниці ока, погіршується зір («туман», «сітка», «мушки» перед очима, предмети роздвоюються).  Одночасно або пізніше з`являються біль при ковтанні («грудка», відчуття сухості і дряпання в горлі), охриплість або повна відсутність голосу, розлад дихання (відчувається брак повітря). Температура тіла залишається нормальною або підвищується до + 37*С.

             Важливо пам`ятати, що продукт, який накопичив у собі ботулотоксин, не змінює свій зовнішній вигляд і смакові якості.

 

 

                             ЗАХОДИ  ПРОФІЛАКТИКИ:

 

        При консервації в домашніх умовах необхідно суворо дотримуватися санітарних та технологічних правил:

  • На кухні повинно бути чисто. Ретельно мийте столи, посуд, руки;
  • Овочі, фрукти, гриби слід ретельно промивати від частинок грунту – саме в ньому можуть бути спори мікробів ботулізму;
  • При солінні і маринуванні грибів та овочів кладіть у них стільки солі, кислоти, цукру, скільки необхідно за рецептом. Маринади повинні містити не менше 2% оцетної або лимонної кислоти;
  • При пастеризації консервів витримуйте рекомендований час;
  • Зберігайте домашні заготовки на холоді та стежте за станом банок з консервацією. Це, в першу чергу, стосується продуктів, що не містять консервантів, а спосіб теплової обробки не гарантує стерильності. В останньому випадку краще перед вживанням прокип`ятити їх протягом 15 хвилин.
  • При солінні в домашніх умовах риби, окісту тощо ретельно мийте їх і використовуйте розсіл, який містить не менше 10% повареної солі. Обов`язково забезпечте доступ кисню до засолених вами продуктів;
  • При покупці консервів звертайте пильну увагу на їх зовнішній вигляд: не беріть деформовані, здуті банки!

 

Не купуйте консерви, солону, в`ялену рибу, копчений окіст домашнього приготування у випадкових продавців!

 

      При перших ознаках захворювання у зв`язку з вживанням консервованих продуктів, солоної, в`яленої риби, копченого окісту домашнього приготування тощо необхідно терміново звернутися за спеціалізованою медичною допомогою. Життя залежить від термінів введення протиботуліничної сироватки.

 

                              ЯКЩО НЕ ЗВЕРНУТИСЯ

                  ЗА СПЕЦІАЛІЗОВАНОЮ ДОПОМОГОЮ,

                               НАСТУПАЄ СМЕРТЬ

                  ВІД ПАРАЛІЧУ ДИХАЛЬНИХ ШЛЯХІВ.

 

      ПАМ`ЯТАЙТЕ!  ВАШЕ ЗДОРОВ`Я У ВАШИХ РУКАХ!